Persisk halva

Persisk ’halva’ är en sötsak som man ofta äter på begravningar i Iran, men även vid andra tillfällen.
Fredagar är helgdagen där och på torsdagar besöker många sina käras grav. Då har man med sig till exempel halva, dadlar och ibland mat som man bjuder på vid graven.

Halva görs i flera länder, i olika varianter med olika sorters mjöl och konsistens, och många olika sätt att göra vackra uppläggningar. Ordet halva kommer från arabiskan och en betydelse är ’söt’.
Jag är uppväxt med en variant som görs på vetemjöl, smör/olja, vatten, socker, saffran och ibland lite rosenvatten. Det är enkla ingredienser men det här är en sötsak som kräver tid och fokus! Och det tycker jag är fint – att laga en sötsak med eftertanke, till de nära och kära som inte längre lever.


Recept
Till en liten tallrik halva:
1 dl vetemjöl
1/2 dl rapsolja
1 dl vatten
1 dl socker
1 knivsudd mald saffran
(1/2 tsk rosenvatten)

Värm vatten och socker i en kastrull tills sockret har smält. Blanda i saffran och rosenvatten. Ställ kastrullen åt sidan.
Häll mjölet i en stekpanna och rör om på låg- till medelvärme tills mjölet ändrar färg. Ha inte bråttom och rör om hela tiden, annars bränns mjölet! Det kan ta en stund, 10 minuter eller mer.
Ju mörkare färg på mjölet, desto mörkare färg på halvan – det väljer du själv.
Håll plattan på låg värme och blanda i oljan - fortsätt att röra om hela tiden. När allt är väl blandat, häll i sirapen i två omgångar. Rör om ordentligt. Till slut har du en mjuk klump som släpper pannan och som du kan ”rulla” fram och tillbaka.
Platta ut klumpen i en tallrik. Använd till exempel en sked för att göra mönster. Om du vill kan du garnera med pistage eller mandel. Man kan äta halvan som den är med sked/gaffel eller stoppa lite i en bit arabiskt tunnbröd.

Gyllene smetenrecept